податки

Податок на розкіш у розмірі 25 тис. грн на рік будуть платити власники автомобілів класу “люкс” вартістю вище 1 млн грн і не старше 5 років (незалежно від об’єму двигуна).

Відповідна норма міститься в проекті Податкового кодексу, представленого 3 вересня на Національній раді реформ.

Попередньо список марок автомобілів, які відносяться до класу “люкс”, виглядає так: Mercedes-Benz, BMW, Lexus, Audi, Porsche, Infiniti, Land Rover, Jaguar, Bentley, Maserati, Rolls-Royce, Maybach, Aston Martin, Ferrari, Lamborghini і ін.

Однак як запевнили в Міністерстві фінансів, остаточний список марок і моделей автомобілів, володіння якими оподатковуватиметься, буде затверджений Кабінетом міністрів.

Згідно з розрахунками Міністерства фінансів, кількість автомобілів, які підпадають під оподаткування, становить близько 138 тис. (Авто 2011-2013 року випуску безвідносно їх вартості).

Таким чином, кількість платників податку на авто виросте в 8 разів.

В даний час податок на розкіш платять 15,8 тис. власників автомобілів. Зазначені зміни до Податкового кодексу збільшать надходження до бюджету на 3,1 млрд грн.

Нагадаємо, Податковий кодекс України в поточній редакції містить транспортний податок на розкішні авто у розмірі 25 тис. грн на рік, який стягується з автомобілів з об’ємом двигуна більше 3 л і не старше п’яти років. Експерти не одного разу відзначали, що таким чином під оподаткування підпадають і автомобілі, які не відносяться до розкішних, тоді як багато авто преміум-сегмента мають двигуни менш 3 л.

Правда України

коментарі читачів: