Порошенко

Президент Петро Порошенко орендував на 50 років земельну ділянку 0,75 гектара на береговій лінії селища Козин Київської області для “обладнання і нагляду за береговими захисними спорудами”.

Такі дані містяться у Державному реєстрі майнових прав на нерухоме майно під № 10982655.

Згідно з інформацією, ділянка розташована на тій самій вулиці Козина, де на ділянці розміром 3,3 гектара розташований будинок глави держави.

Угода про оренду ділянки водоохоронної зони укладена 31 серпня 2015 року.

Згідно з документом, Порошенко може розпоряджатися цією ділянкою до 2064 року з правом подальшої пролонгації, а також може передавати його в суборенду третім особам без зміни цільового призначення.

Оренду 0,7511 гектара землі надала Козинська сільрада Обухівського району Київської області.

При цьому сама ділянка оцінена Держземагентством у 479 тис. гривень, або в 6,4 тис. гривень за сотку землі.

У договорі визначено, що орендар буде платити за користування ділянкою орендну плату в розмірі 5% від її оціночної вартості, що становитиме близько 1 тисячі доларів на рік за нинішнім курсом.

Відповідно до норм Водного кодексу України, продаж, а також здійснення будівництва або зміна цільового призначення (обладнання берегових захисних споруд) водоохоронних зон заборонені.

Водоохоронна зона річки Козинка становить від 50 метрів від “верхньої” лінії берега. Але оренда таких земель дозволена законодавством зі збереженням цільового призначення.

В опублікованій президентом декларації про доходи за 2014 рік внесено земельну ділянку у 3,3 га, яка значиться в Державному реєстрі майнових прав на нерухоме майно.

Однак реєстр не містить даних про задекларований главою держави будинок, в якому він проживає.

Як відомо, 6 жовтня Міністерство юстиції відкрило онлайн-доступ для всіх громадян до державних реєстрів, у тому числі і до реєстру прав на нерухоме майно.

Водночас, в розміщеній системі розкриття інформації існують дані лише про одного з перших осіб держави.

На запити “Яценюк Арсеній Петрович” і “Гройсман Володимир Борисович” система видає повідомлення “За Вашим запитом нічого не знайдено”.

Як повідомлялося, з 6 жовтня будь-який громадянин, зареєструвавшись і вказавши свої персональні дані, може зробити запит на отримання інформації з реєстру як щодо належності конкретного об’єкта нерухомості, так і щодо наявності нерухомості у власності певних фізичних або юридичних осіб.

Ціна отримання інформації за одним запитом – 17 гривень, відповідь надається відразу ж після відправлення запиту.

Правда України

коментарі читачів: