tinizacia-biznesu

Експерти вважають концепцію податкової реформи Міністерства фінансів веде до тінізації малого та середнього бізнесу. Про це повідомили Дмитро Сушко та Юлія Дрововоз.

Концепція податкової реформи Мінфіну передбачає трансформацію чотирьох груп платників єдиного податку в три групи зі зниженням порога річних доходів для нинішньої третьої групи.

Згідно концепції податкової реформи Мінфіну, друга і третя групи з граничними оборотами відповідно в 1,5 млн гривень і 20 млн гривень будуть об’єднані в одну групу Б з оборотом до 2 млн гривень, але збереженням права працювати з юридичними особами. Платники податків цих груп будуть зобов’язані платити 20% податку на доходи фізичних осіб та 20% єдиного соціального внеску.

Для першої групи ставка податку становитиме 20% від мінімальної заробітної плати (до 275,6 гривень; встановлюють місцеві ради).

“Про детінізацію тут говорити нелогічно. Бізнес буде шукати способи, де активізуватися, якщо б не чіпали “спрощенку”, а дали можливість знизити ПДФО та ЄСВ до 10%, тоді можна було б говорити, що бізнесу було б як активізуватися і вийти в “білу”. Хто зможе піти в тінь повністю, той піде”, – повідомив Дмитро Сушко.

При цьому Сушко зазначає, що відповідно до концепції Мінфіну всі юридичні особи повинні будуть перейти на загальну систему оподаткування і таким чином, їх дохід буде обкладатися і податком на доходи фізичних осіб і податком на додану вартість.

“Бізнес не відмовлявся від підвищення єдиного податку, головне щоб не чіпали виручку”, – додав Сушко.

Сушко запевняє, що кількість платників податків, які використовують спрощену систему оподаткування, зменшиться в рази. Він припускає, що велика частина малого та середнього бізнесу буде реєструватися за кордоном і працювати в Україні як нерезиденти. Такої ж думки і Юлія Драговоз.

За її словами, така форма реєстрації дозволить українським підприємцям вести бізнес на території України.

“Почнемо з того, що там прибирається спрощена система оподаткування, то, що там так називається, таким взагалі не є. Дивлячись на всю цю систему оподаткування, адміністрування, вони йдуть у тінь, тому що складно зробити що-небудь”, – коментує Дроговоз. Вона зазначає, що малий і середній бізнес підуть у тінь, або закриються.

“Варіант, запропонований Мінфіном абсолютно неприйнятний для малого бізнесу”, – вважає Дроговоз. Вона впевнена, що податкова реформа, запропонована Мінфіном не знайде підтримки у Верховній Раді, оскільки більш 100 депутатів (авторів депутатської концепції податкової реформи) не голосуватимуть за проект Мінфіну.

Депутатський проект податкової реформи передбачає, крім зменшення всіх основних податків (ПДВ з 20% до 15%, ПДФО – з 15 до 20% до 10%, ЄСВ – з 41% до 20%) також і реформування фіскальних органів.

Дроговоз запевняє, що консенсусу між концепцією Мінфіну і депутатів не може бути. На її думку, у разі прийняття проекту Мінфіну мови про зростання економіки бути не може. Вона повідомила, що бізнес виступає за прийняття депутатської концепції податкової реформи.

Правда України

коментарі читачів: