bezrobittia

За дев’ять місяців цього року в Україні було звільнено значно більше українців, ніж прийнято на роботу. Так, за даними Держстату, з початку 2015 знайшли роботу 1 млн 435 тис. осіб, а ось втратили її 1 млн 794 тис. Чи можна говорити про те, що на українському ринку праці намітилася криза?

Як пояснила нам Тетяна Пашкіна, той факт, що звільнених співробітників на 360 тис. більше, ніж прийнятих на роботу, ще не створює приводів для паніки. “Це така специфіка ринку, і реальний баланс відстежити доволі важко, – говорить Пашкіна. – Наприклад, була мережа магазинів, яка працювала як юрособа, і продавці були його штатними співробітниками. Але з метою оптимізації магазини розділили на кілька ФОП, і ті ж продавці продовжують працювати, але вони вже працюють неофіційно, а офіційно їх вакансії скоротилися “.

Практично єдина сфера економічної діяльності, де було прийнято на роботу більше людей, ніж звільнено – сільське господарство. “Агробізнес зростає за рахунок фахівців, які просувають його товари, – зазначає Пашкіна. – Кваліфікованих кадрів, наприклад агрономів та технологів, насправді не так вже й багато”.

Найбільше своїм робочим місцем дорожать в Західній Україні, а ось найбільша плинність кадрів – у столиці. Експерти пояснюють це тим, що вакансій у Києві значно більше. “Торік був обвал на ринку праці, а зараз ринок з періоду стагнації почав переходити в нову стадію відродження, тому в столиці нові робочі місця відкриваються більш активно, ніж в інших регіонах України, – говорить Руслана Березовська. – Роботи в Києві більше, і варіантів більше, і зараз люди сміливіше залишають свої місця і шукають інші. Звичайно, не завжди вдається знайти роботу з більш високою зарплатою, але на перший план виходять такі показники, як гнучкий графік, віддаленість робочого місця від будинку та інше. А от у Західній Україні відкритих робочих місць дуже мало, і люди намагаються за них триматися“.

Крім того, в порівнянні з минулим роком, плинність кадрів в Україні зросла на 5,4%. Експерти пояснюють це мобілізацією. “Багато ухилялися від армії, вони виїжджали, кидаючи робочі місця, бо страшно. Це не дуже патріотично, але це факт”, – додала експерт ринку праці Уляна Маслова.

Правда України

коментарі читачів: