Засідання робочої підгрупи з питань безпеки у Мінську не відбулося у зв’язку із трагічним випадком 23 квітня, коли у результаті підриву машини на непідконтрольній Україні території Луганщини загинув один із співробітників місії ОБСЄ та двох було поранено. Про це повідомив модератор на переговорах від ОБСЄ Мартін Сайдік за підсумками сьогоднішнього засідання Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу.

Члени групи висловили співчуття близьким загиблого і побажали пораненим якнайшвидшого одужання.

Проте у ОБСЄ підтвердили, що робота в підгрупі з безпеки буде продовжена найближчим часом. Про це раніше повідомляла речниця одного із українських представників на переговорах Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

«Від свого імені хочу додати, що події 23 квітня доводять, що питання безпеки у зоні конфлікту і насамперед неухильне й повне дотримання припинення вогню, відведення важкого озброєння і розмінування є запорукою просування мирного процесу, до чого постійно закликає Тристороння контактна група», – зазначив Сайдік.

За його словами, як і на попередніх зустрічах у Мінську, важливе місце в дискусіях 26 квітня посіли гуманітарні питання: «Сьогодні дискусія концентрувалася на звільненні осіб, що утримуються в зв’язку з конфліктом. Важливим завданням є створення механізму верифікації побажання тих громадян, які після звільнення хочуть залишитися на території, де вони перебували під час ув’язнення. І я радий, що сьогодні сторони змогли погодити процедурні питання, пов’язані зі створенням цього механізму, і він повинен незабаром запрацювати».

У робочій підгрупі з економічних питань обговорювалося рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо зупинення вантажного транспортного сполучення через лінію зіткнення за винятком гуманітарних вантажів, ухвалене в березні. Також обговорювалося впровадження так званого зовнішнього управління на підприємствах під українською юрисдикцією, які працюють на території ОРДЛО.

Ніяких рішень з цих питань не було ухвалено.

Результативнішою виявилася дискусія щодо постачання води в окремі райони Донецької та Луганської областей: під час дискусії сторони виявили готовність погасити заборгованість і відновити поставки води в повному обсязі.

Наступна зустріч Тристоронньої контактної групи і робочих підгруп запланована на 15 травня.

 

 

коментарі читачів: