Державний секретар США Майкл Помпео, який розпочав візит до п’яти країн Європи, під час перебування в Будапешті закликав Угорщину підтримувати Україну в її протистоянні агресії Росії.

Виступаючи на прес-конференції після зустрічей із чільними угорськими посадовцями, Помпео похвалив Угорщину за те, що вона зобов’язалася, як передбачають вимоги НАТО, витрачати на оборону два відсотки від свого валового внутрішнього продукту, що, за його словами, зміцнює безпеку Угорщини і всього союзу НАТО.

При цьому він наголосив: «Досить глянути на Україну, найближчого сусіда Угорщини, щоб побачити, чому це необхідно».

«І сьогодні я говорив із міністром закордонних справ (Угорщини Петером Сійярто) про нагальну важливість підтримувати Україну в її пошуках відновлення суверенітету і територіальної цілісності. Ми не можемо дозволити (президентові Росії Володимирові) Путіну вбити клин між друзями, членами НАТО. Угорці самі чудово знають із історії, що авторитарна Росія ніколи не буде другом для свободи і незалежності менших держав», – заявив Майкл Помпео.

Майкл Помпео говорить про Україну, починаючи з 1:40

У перебігу перебування в Угорщині він також зустрічався з її прем’єр-міністром, популістом Віктором Орбаном, уряд якого у ставленні до України і Росії займає проросійські позиції і, зокрема, виступає за пом’якшення чи зняття санкцій, що були накладені на Росію через її гібридну агресію проти України.

Крім того, Угорщина останнім часом конфліктує з Україною й через новий український законом про освіту, який набрав чинності восени 2017 року. Офіційний Будапешт побачив порушення прав угорської меншини в нормі закону щодо обов’язкового отримання освіти в Україні державною мовою. Офіційний Київ ці звинувачення відкидає. Але Угорщина через це блокує зустрічі в рамках співпраці України з ЄС і особливо в НАТО, де всі рішення ухвалюються тільки консенсусом.

Агресивність Росії, а також небезпеки з боку Китаю є в осередді уваги нинішнього візиту державного секретаря США до Європи. В його перебігу Майкл Помпео має відвідати, крім Угорщини, також Словаччину, Польщу, Бельгію, де у Брюсселі працюють і керівні органи ЄС і НАТО, й Ісландію.

коментарі читачів: