У Південному окружному військовому суді російського Ростова-на-Дону сторона обвинувачення у другій бахчисарайській «справі Хізб ут-Тахрір» заявила, що використання мереж VPN (створюються над тими, що мають нижчий «рівень довіри» – ред.) є свідченням конспірації фігурантів. Про це проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії повідомила адвокат Ліля Гемеджі.

«Додатки-анонімайзери, на думку слідства, є доказом конспірації наших підзахисних. Якщо у тебе номер сім-карти не зареєстрований на твоє ім’я, значить ти обов’язково конспіруєшся, якщо ти використовуєш анонімайзер, щоб заходити на якісь сайти, це теж обов’язковий елемент конспірації», – розповіла Ліля Гемеджі.

Вона повідомила, що також під час засідання зачитувались протоколи огляду речей, вилучених під час обшуків у фігурантів справи.

Раніше сьогодні стало відомо, що російський суд продовжив арешт фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» до 13 травня.

15 листопада 2019 року Південний військовий окружний суд російського Ростова-на-Дону почав розглядати по суті другу бахчисарайську «справу Хізб ут-Тахрір».

У жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисараю. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекірьяев і Ернес Аметов. ФСБ Росії інкримінує їм участь в забороненої в Росії і включеному нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір».

21 травня 2018 року в Криму затримали координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва і жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Звинувачення проти них долучили до бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».

 

коментарі читачів: