Європейський суд з прав людини наказав владі Азербайджану виплатити компенсації опозиційним активістам Байраму Маммадову та Кіясу Ібрагімову, яких заарештували в 2016 році за політичні ґрафіті. Про це йдеться в рішенні суду від 13 лютого.

Згідно з рішенням, Баку має виплатити Маммадову та Ібрагімову по 30 тисяч євро компенсації нематеріальної шкоди, а також відшкодувати по 6 тисяч євро видатків.

Читайте також: В Азербайджані поліція затримала понад 20 опозиційних кандидатів​

Європейський суд з прав людини визнав, що активістів заарештували та утримували без обґрунтованої підозри у кримінальному порушенні, а суд у їхній країні не зміг забезпечити правосуддя.

Крім того, суд визнав владу Азербайджану винною в обмеженні їхньої свободи висловлення поглядів, а поліцію країни – в жорстокому поводженні, щоб змусити затриманих зізнатися.

Маммадова та Ібрагімова заарештували в травні 2016 року, на наступний день після того, як вони нанесли ґрафіті на пам’ятник президента Азербайджану Ільхама Алієва та виклали фото в соцмережі.

Ґрафіті містили текст азербайджанською «До біса систему» та «Щасливого дня рабства» – перефразоване вітання «Щасливого дня квітів», яким відзначають річницю народження азербайджанського політичного діяча Гейдара Алієва.

Читайте також: Спостерігачі ОБСЄ висловили сумнів у чесності виборів в Азербайджані

Обох активістів, які належать до громадського руху Nida, звинуватили в злочинах, пов’язаних із наркотиками, та засудили до 10 років ув’язнення. У 2019 році їх звільнили через президентське помилування.​

ЄСПЛ дійшов висновку, що переслідування Маммадова та Ібрагімова нібито через наркотики у зв’язку з їхньою позицією було «неправомірним» та «очевидно самоуправним» порушенням їхнього права на висловлення поглядів.

У 2018 році ЄСПЛ дійшов також висновку, що ще четверо членів Nida були заарештовані та звинувачені у постачанні запальних бомб саме через свою участь у цьому громадському русі.

коментарі читачів: