Президент України Володимир Зеленський повідомив, що у Херсонській області планують побудувати містечко для переселенців із Криму, серед яких – понад 500 сімей кримських татар. Відповідних домовленостей досягнуто під час його зустрічі з президентом Туреччини. 

Як повідомляє пресслужба голови держави, Зеленський сказав про це під час зустрічі з постійним представником президента України в Автономній Республіці Крим Антоном Кориневичем і його заступниками Дар’єю Свиридовою й Тамілою Ташевою 13 лютого в Києві.

«Ми хочемо побудувати таке містечко. Цього року ми маємо почати це робити. З вашого боку потрібні комунікація та контроль», – сказав Зеленський.

Крім того, за його словами, на контрольному пункті в’їзду-виїзду «Чонгар» на адміністративній межі з тимчасово окупованим Кримом буде створено спеціальний хаб із розвиненою інфраструктурою для комфортного перетину українцями КПВВ, побудовані якісні дороги і забезпечене транспортне сполучення.

 

«Моя ідея в тому, щоб вони побачили, як ми ставимося до людей, до кримчан. Ти приїздиш, а тут – «місто-сад». Відчуваєш різницю, адже тут все на вищому рівні: заправка, школа, дитсадок, будинки», – додав президент.

Він також наголосив на важливості реалізації програми, яка спрощує процедуру навчання дітей з окупованих територій в українських закладах вищої освіти.

«Щоб одразу на КПВВ вони отримували всі документи і знали про можливість вступити до будь-якого вишу», – зазначив глава держави.

Цього тижня президент Зеленський провів нараду щодо розробки програми, яка, за його словами, має мотивувати молодь з окупованих територій до збереження українського громадянства і сприяти абітурієнтам у вступі до українських закладів вищої освіти.

 

коментарі читачів: