Комітет Верховної Ради з прав людини, деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих територій в Донецькій, Луганській областях та Автономній Республіки Крим, Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин ухвалив рекомендацію неможливості поставок води в Крим до його деокупації. Про це проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії повідомив народний депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко.

«Ми категорично проти будь-якої допомоги агресору. Згідно Женевської конвенції, документів ООН, забезпечення всім необхідним окупованих територій є відповідальністю агресора. І, тим паче, мовиться в першу чергу про технічну воду для підприємств, зокрема військових. Постачати (воду) і допомагати їм – це якась нісенітниця і взагалі крок до легалізації цієї анексії і окупації. Ми категорично проти цього», – наголосив Гончаренко.

За його словами, дана рекомендація має політичні наслідки.

«Це позиція комітету Верховної Ради. Але з огляду на те, що цю тему останнім часом активно просувають окремі депутати, зокрема голова фракції «Слуга народу», ми думаємо, що це важливо і її важливо враховувати», – зазначив Гончаренко.

 

11 лютого голова фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія в ефірі українського телеканалу «Прямий» заявив, що пішов би на відновлення подачі води в анексований Крим в обмін на відведення військ на Донбасі.

При цьому Арахамія зазначив, що це не позиція його як голови фракції «Слуга народу», а особиста. Його думку розкритикував голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Він вважає неприпустимим обговорювати можливість вирішення ситуації на Донбасі за рахунок Криму.

Новий глава Офісу президента України Андрій Єрмак запевнив, що не обговорював питання водопостачання анексованого Криму із заступником глави адміністрації президента Росії Дмитром Козаком.

12 лютого в Кремлі заявили, що Крим «не може бути об’єктом для будь-яких обмінів», однак російська влада готова розглянути пропозиції щодо додаткового водопостачання півострова.

Цього ж дня Арахамія попросив вибачення у тих громадян України, яких «могли образити» слова про можливість відновлення водопостачання окупованого Криму. Водночас він стверджує, що його слова «були вирвані з загального контексту і насправді були трактовкою припущень, озвучених не мною».

Українська влада раніше неодноразово робила заяви про те, що водопостачання анексованого Криму буде відновлене тільки після деокупації півострова.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році, поставки води на півострів припинили.

Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові. Влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду.

коментарі читачів: