Кремль виклав свою версію телефонної розмови президентів Росії й України, яка відбулася 14 лютого «з ініціативи української сторони».

У повідомленні зазначено, що Володимир Путін «акцентував на важливості повної і безумовної реалізації мінського «Комплексу заходів» і рішень, ухвалених на самітах у «нормандському форматі», в тому числі в Парижі 9 грудня 2019 року».

«У зв’язку з відомими висловлюваннями представників українського керівництва Володимир Путін прямо поставив питання – чи має намір Київ реально виконувати мінські домовленості», – йдеться в повідомленні.

У Кремлі стверджують, що «порушені також питання, що стосуються підтримки стійкого режиму припинення вогню, подальшого розведення сил і засобів на лінії зіткнення і робіт із розмінування» і «висловлено готовність продовжити зусилля, спрямовані на звільнення й обмін пов’язаних із конфліктом утримуваних осіб».

Путін також вказав «на неприпустимість спотворення історичної правди про події Другої світової війни».

«Крім того, Володимир Путін висловив співчуття у зв’язку із загибеллю 13 лютого громадян України в дорожньо-транспортній пригоді в Псковській області», – заявили в Кремлі.

Раніше Офіс президента України повідомив, що Володимир Зеленський провів телефонну розмову з російським колегою, в ході якої обговорювалося звільнення утримуваних українців в анексованому Криму, на окупованій частині Донбасу і в Росії.

«Сторони обговорили виконання домовленостей, досягнутих під час Нормандського саміту 9 грудня 2019 року в Парижі, а також підготовку до наступної зустрічі лідерів «нормандської четвірки», – йдеться в повідомленні.

На початку цього місяця президент Зеленський заявив, що найближчим часом стануть відомі дати, коли відбудеться обмін утримуваними особами між Росією й Україною. За його словами, Київ розраховує на допомогу Туреччини в процесі звільнення громадян України, в тому числі кримських татар, які незаконно утримуються в Криму і в Росії.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова напередодні повідомила, що на даний момент в анексованому Криму і на території Росії незаконно утримують в ув’язненні 116 громадян України. 

 

коментарі читачів: