Одеська міська рада розглядає можливість компенсувати частину зі 100 мільйонів гривень, витрачених із міського бюджету на реконструкцію пам’ятки архітектури будинку Руссова в Одесі – за рахунок приватних власників, яких пов’язують з бізнесменом Русланом Тарпаном. Про це йдеться у розслідуванні «Одеса: спадок у руїнах» із циклу «Схеми в регіонах» – спільного проєкту програми Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший» «Схеми: корупція в деталях» та Інституту розвитку регіональної преси. 

Журналісти звернулись із запитанням до міського голови Одеси Геннадія Труханова і запитанням, чому на реконструкцію будинку Руссова були використані лише кошти із міського бюджету, без залучення грошей власників приміщень.

У відповідь мер заявив: «Ми шукаємо можливість компенсувати кошти, це питання не закрите. Юридичний департамент цим займається… Звичайно, якщо ми зможемо це зробити, якщо суд ухвалить таке рішення, і ми зможемо це організувати, то ми будемо раді повернути ці кошти».

Як встановили журналісти, значними площами пам’ятки архітектури – будинку Руссова – володіють юридичні і фізичні особи, пов’язані з одеським бізнесменом-забудовником Русланом Тарпаном.

«Відповідно до даних реєстру речових прав, лише 13 квадратних метрів належить Одеській міській раді. Приміщення площами 450 і 98 квадратних метрів належать ТОВ «Петрекс плюс», 882 квадрати – ТОВ «Мрія», 48 квадратів – ТОВ «Реставратор-1946», ще 450 – Євгену Побережнюку. Всі ці юридичні та фізичні особи пов’язані із одеським бізнесменом Русланом Тарпаном, засновником будівельно-інвестиційної групи компаній «Інкор», – ідеться в матеріалі.

Водночас, зазначають журналісти, закон України «Про охорону культурної спадщини» покладає обов’язки утримання пам’ятки в належному стані і захисту від ушкоджень саме власників, уповноважений ними орган або користувача. А 27 стаття цього ж закону передбачає, що коли пам’ятці загрожує небезпека пошкодження, руйнування чи знищення, саме власник зобов’язаний привести її до належного стану.

При цьому реконструкцію будівлі було профінансовано виключно із одеського міського бюджету, вона обійшлася у понад 100 мільйонів гривень.

«Сам факт реконструкції багатостраждального будинку Руссова – безумовно, гарний приклад того, що об’єкти, які пережили пожежі і десятиліття руйнування, можна рятувати. Однак це не найкращий приклад ефективного використання міських коштів для такого порятунку. Коли приватному власнику безкоштовно відновлюють стіни і перекриття коштом одеситів», – зазначають журналісти.

Будинок Руссова на вулиці Садовій в Одесі – це будівля мільйонера і мецената часів Російської імперії Олександра Руссова. Вона пережила громадянську і Другу світову війни. У радянські часи служила комунальною квартирою, а за української незалежності була визнана аварійною і десятиліттями потребувала ремонту.

Наразі Руслан Тарпан, відповідно до даних бази МВС, перебуває у розшуку. На момент публікації пресслужба бізнесмена не надала коментар.

 

коментарі читачів: