Прокуратура АРК спільно з головним управлінням Нацполіціі в АР Крим і Севастополі повідомила про підозру «кримському козачому отаману» і учаснику незаконного збройного формування «самооборона Севастополя». Про це мовиться у повідомленні прокуратури.

Підозрюваним інкримінують частину 5 статті 260 КК України (Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків). Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років.

Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин України у 2014 році будучи «отаманом кримського регіонального відділення спілки козаків-воїнів Росії і зарубіжжя» очолював підрозділ «козаків», який увійшов до складу незаконного збройного формування «самооборона Криму».

«Під час мітингу на підтримку територіальної цілісності України від 26 лютого 2014 року, підозрювані разом з іншими «самооборонівцями» брали участь в розгоні і затриманні проукраїнських активістів, а також захопленні будівлі Верховної Ради АР Крим», – йдеться у повідомленні прокуратури АРК.

 

«Кримський козачий отаман» серед іншого також здійснював блокування і захоплення адміністративних будівель Сімферополя, прикордонного управління та військових частин в результаті чого «козаки» заволоділи кімнатою зі зброєю.

Наразі підозрювані оголошені в розшук, вживаються заходи для встановлення їх місцезнаходження.

За даними джерел проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії, прокуратура оголосила про підозру «отаману» Сергію Юрченко та «самооборонівцю» Анатолію Довгому.

23 квітня 2014 року СБУ затримала Юрченка при виїзді з Криму. Як з’ясувалося, його підозрювали у скоєнні злочину, передбаченого частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Санкція статті передбачає від 10 до 15 років позбавлення волі. Вже через місяць Юрченка разом з одним з лідерів підтримуваних Росією озброєних бойовиків на Донбасі Павлом Губарєвим обміняли на трьох офіцерів українського спецпідрозділу «Альфа», захоплених в полон бойовиками в Краматорську.

У той же час кримські ЗМІ писали, що звільнення Юрченка відбулося завдяки участі російських депутатів представників Севастопольського округу УПЦ Московського патріархат.

коментарі читачів: