Туреччина більше не закриватиме своїх прикордонних пунктах шлях біженцям, які хочуть потрапити в Європу, повідомив агенції AFP високопоставлений турецький чиновник на умовах анонімності.

«Ми більше не будемо тримати двері зачиненими для біженців, які хочуть поїхати в Європу», – сказав посадовець.

Таку ж інформацію поширила у п’ятницю інша західна агенція Reuters. Згідно з повідомленням, таке рішення Анкари є реакцією на загибель 33 турецьких військових під час повітряного удару сирійських урядових сил, підтримуваних Росією, на північному заході Сирії.

Повідомляється, що в очікуванні хвилі сирійських біженців в Європу турецькій поліції, береговій охороні та прикордонникам наказано не чинити перешкод біженцям на сухопутних та морських переправах.

У Туреччині вже проживає близько 3,6 мільйона сирійських біженців, і країна побоюється, що з провінцій, де наступає своїми силами президент Сирії Башар Асад, прибуде ще більше прохачів притулку. Турецька влада каже, що не має можливостей і ресурсів, щоб дозволити в’їзд і ще мільйону сирійських громадян.

Загроза відкриття шляху біженцям до Європи фактично знівелює обіцянку Туреччини Європейському Союзу 2016-го року щодо стримування припливу мігрантів до Європи, на що Анкара отримала фінансову допомогу. Крім того, таке рішення Туреччини розглядають як спробу домогтися ширшого залучення західних держав до врегулювання протистояння і гуманітарної кризи в Сирії.

коментарі читачів: