На узбережжі Азовського моря пройшли дводенні тактичні навчання українських військових із протидесантної оборони з бойовою стрільбою під назвою «Попутний вітер». Про це повідомила пресслужба Генерального штабу ЗСУ на сторінці в Facebook.

«Навчання із протидесантної оборони узбережжя пройшло на одному з полігонів у районі проведення операції Об’єднаних сил. При цьому певний район акваторії Азовського моря, в якому виконувалися бойові стрільби в рамках навчань, був перекритий для судноплавства і повітряного руху», – сказано в повідомленні.

Уточнюється, що в навчанні брали участь військові частини і підрозділи тактичної групи «Маріуполь» – малі броньовані артилерійські катери ВМС, судна зі складу Морської охорони ДПСУ, інженерна техніка окремого полку оперативного забезпечення, а також механізовані, танкові, артилерійські, зенітно-ракетні та спеціальні підрозділи, морська піхота, екіпажі армійської авіації Сухопутних військ і тактичної авіації Повітряних сил, підрозділи Національної гвардії України.

«Оскільки навчання відбувається в умовах протидії російській агресії і безпосередньо в районі проведення операції Об’єднаних сил, обстановка була максимально наближена до реальної», – наголосили в пресслужбі.

Усього, за інформацією відомства, задіяли приблизно 400 осіб особового складу, п’ять кораблів і катерів, 25 одиниць різних артилерійських систем, включаючи реактивні системи залпового вогню, 13 бойових броньованих машин (танки, бойові машини піхоти і бронеавтомобілі різних типів), два вертольоти Мі- 8 армійської і один Мі-14 морської авіації, а також два літаки-штурмовики Су-25 і два винищувачі МіГ-29.

У той же час пресслужба МВС України повідомила, що за легендою морський десант Росії намагався здійснити висадку на узбережжі Азовського моря з метою захоплення українських опорних пунктів поблизу Маріуполя.

«Радіолокаційна система наших сил зафіксувала скупчення ворожої техніки в морі поблизу української території, дає початок масштабному відбиттю атаки десанта противника. Під час наступу ворога і його спроби висадитися на узбережжі, в хід вступила важка артилерія і армійська авіація. Після переміщення умовного ворога на берегову лінію, до бою приєдналися танки, морська піхота, десант і бійці ОЗСП «Азов» на бронеавтомобілі «Спартан». Після відбиття наступу противника військові медики провели евакуацію умовних поранених вертольотами на суші і в морі з катерів», – сказано в повідомленні.

Раніше українські броньовані катери «Кременчук» і «Лубни» спільно з кораблем спеціального забезпечення «Онікс» морської охорони Державної прикордонної служби України провели навчання в Азовському морі.

Останнім часом Чорне море, як і Азовське море і Керченська протока стали місцями активних дій військово-морського флоту і інших морських формувань Росії, які створюють загрози і цивільному судноплавству, і діям українських військових моряків.

коментарі читачів: