У штабі операції Об’єднаних сил повідомили, що підтримувані Росією бойовики на Донбасі п’яту добу поспіль не пропускають цивільних осіб у Донецькій області перетнути лінію розмежування у будь-яку зі сторін, зокрема на КПВВ «Мар’їнка».

«КПВВ «Мар’їнка» досі не функціонує з вини окупантів, які блокують усі спроби громадян добратися до рідних домівок. Загарбники демонструють повну байдужість до проблем мирних мешканців. Кричущим прикладом цинічного поводження з цивільними особами є те, що російські найманці уже понад три доби утримують перед своїм блокпостом двох осіб на легковому автомобілі, вперто не дозволяючи їм проїхати додому. Досі люди не можуть пробити стіну байдужості російських найманців. Наші прикордонники зі складу Об’єднаних сил, за необхідності, готові забезпечити повернення цих громадян назад на підконтрольну Уряду України територію», – йдеться в повідомленні.

У штабі ООС зазначили, що від учора все ж запрацював піший перехід на контрольному пункті в’їзду-виїзду в Станиці Луганській.

«Російські збройні формування були все ж вимушені частково розблокували гуманітарний коридор з тимчасово окупованим Луганськом. Сьогодні, 14 червня, там лінію розмежування перетнуло 180 громадян: 75 на підконтрольну Уряду України територію та 105 у зворотному напрямку», – заявили у штабі ООС.

З 10 червня на КПВВ «Станиця Луганська» та «Мар’їнка» частково відновився пропуск громадян. Українська сторона заявляла, що з початком часткового відновлення пунктів бойовики блокували пропуск громадян в межах захоплених ними територій. Самі ж бойовики заявляли, що виступають проти відновлення роботи КПВВ, оскільки вважають це небезпечним в умовах поширення коронавірусу.

З 22 березня через карантинні заходи рух на КПВВ був обмежений.

У Донецькій області діючими є чотири автомобільні пункти пропуску – «Майорськ», «Мар’їнка», «Новотроїцьке» та «Гнутове». Також на лінії розмежування діє лише один КПВВ у Луганській області – «Станиця Луганська», і він є пішохідним.

коментарі читачів: