Лауреати Нобелівської премії з літератури Герта Мюллер та Світлана Алексієвич, а також лауреат Гонкурівської премії Джонатан Літтелл написали відкритого листа комісару Ради Європи з прав людини Дуні Міятович з підтримкою на адресу російського історика, директора карельського відділення правозахисного центру «Меморіал» Юрія Дмитрієва, якого звинувачують у виготовленні порнографії і насильницьких діях щодо прийомної дочки. Текст звернення російською мовою опублікувала «Новая газета».

Мюллер, Алексієвич і Літтелл пишуть, що кримінальна справа проти Дмитрієва – це спроба переписати історію Росії та СРСР.

«Здається, що на вибір огидної кримінальної статті сильно вплинув укорінений в масовій свідомості негативний стереотип: батько-одинак – це потенційний насильник. Судячи з того, що ми читали про цю справу, грунтується вона, як і перша, на бажанні заглушити пам’ять про репресії і розправитися з Дмитрієвим, витягнувши назовні незаперечні свідчення чорних сторінок радянської історії. Російська влада прагне переписати історію Сандармоху, обмовити його першовідкривача, безпідставно звинувативши Дмитрієва в огидному злочині», – пишуть автори листа.

У листі йдеться, що історику загрожує до 20 років позбавлення волі, це, на їхню думку, «буде кінцем не тільки його дослідницької роботи, а й життя». Автори також закликали Міятович заступитися за Дмитрієва на рівні керівництва ЄС. Хоча раніше ЄС вже закликав російську владу переглянути кримінальну справу проти Дмитрієва та звільнити його з-під варти.

На початку травня Верховний суд Карелії залишив без змін запобіжний захід, яку призначив історику Дмитрієву суд Петрозаводська. Він залишиться під вартою до 25 червня.

Юрій Дмитрієв був затриманий у грудні 2016 року за підозрою у виготовленні дитячої порнографії. Приводом для цього стали знімки його оголеної прийомної дочки, які були виявлені в домашньому комп’ютері. Сторона захисту пояснювала, що Дмитрієв робив ці знімки для контролю фізичного розвитку дитини, яка на час усиновлення мала хронічну хворобу.

Навесні 2018 року міський суд Петрозаводська повністю виправдав Дмитрієва. У червні того ж року Верховний суд Карелії скасував це рішення і направив справу Дмитрієва на повторний розгляд, а через два тижні керівник Карельського відділення «Меморіалу» був знову затриманий і взятий під варту за підозрою в насильницьких діях сексуального характеру відносно прийомної дочки.

Раніше колективні листи за Дмитрієва вже підписували понад 150 російських діячів культури і понад 400 іноземних вчених. На його захист також виступили численні правозахисники, журналісти і політики. Вони вважають, що проти Дмитрієва організована «брудна» кампанія, за допомогою якої у суспільства намагаються створити ненависть до дослідника сталінських репресій.

коментарі читачів: