Громадський активіст Сергій Стерненко повідомив, що отримав ухвалу про домашній арешт, який йому в якості запобіжного заходу обрав Шевченківський суд Києва.

За словами Стерненка, суд не підтримав аргумент прокурорів про те, що він нібито може знищити речі та документи, пов’язані зі справою. На слуханні 15 червня сторона захисту посилалася на те, що з моменту подій, про які йдеться у справі, пройшло понад два роки, і ніяких речових доказів, які могли б свідчити проти активіста, не лишилося.

Читайте також: Рада підтримала висновки ТСК щодо нападів на Гандзюк, Стерненка та Гольник​

«Ризик знищити речі і документи суддя вважає недоведеним. Але суддя вважає що є ризик що я буду переховуватись та можу впливати на свідків тому що мені інкримунують статті 115 (умисне вбивство – ред.). І все. Тобто він обґрунтовує ризики виключно тяжкістю злочину, який мені інкримінують. Крім того що це абсурдно, практика ЄСПЛ прямо забороняє саму лише тяжкість покарання класти в обґрунтування», – пише Стерненко.

Крім того, і посилатися на практику Європейського суду з прав людини в обґрунтуванні рішення суд, за словами активіста, не може.

«Рішення абсурдне та протиправне. Готуємо апеляцію», – підсумував він.

Увечері 15 червня суддя Володимир Бугіль задовольнив клопотання прокурорів і обрав Стерненку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту за місцем прописки на 60 діб. Виявилося, що в ухвалі суду вказана адреса військової частини в Одесі, де працював батько Сергія Стерненка. Фактично він мешкає в Києві.

 

Під час засідання під будівлею суду тривала акція на підтримку активіста, якого звинувачують у вбивстві та незаконному носінні холодної зброї. Протягом дня між учасниками та поліцейськими сталися сутички, кілька людей були затримані. Правоохоронці застосували силу до деяких учасників акції. Після рішення суду, з яким Стерненко не погодився, акція продовжилася і тривала, доки голова суду не пообіцяв перегляд рішення.

Наступного дня суд змінив адресу запобіжного заходу активістові Сергієві Стерненку на фактичну адресу його проживання.

 

коментарі читачів: