Парламент Чорногорії обрав новий уряд, який сформували три партії, котрі здобули перемогу на виборах 30 серпня, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Премʼєром став Здравко Кривокапич, професор університету в Подґориці. Нова владна коаліція має 41 з-поміж 81 депутатських місць.

У Чорногорії від 1989 року перебувала при владі Демократична партія соціалістів, котру очолює глава держави Міло Дюканович. Його мандат триває до 2023 року. Дюканович виявив готовність співпрацювати з владою на підставі конституції.

Коаліцію, котра сформувала владу, називають просербською й проросійською. Регіональні ЗМІ стверджують, що творцем коаліції був митрополит Сербської православної церкви Амфілохій, котрий помер 30 жовтня на COVID-19. Він вимагав, щоби в уряді були лише особи, котрі досі не перебували на політичних посадах.

Новообраний премʼєр заявив, що «Чорногорія не буде другою себською державою. Чорногорія незалежна держава й залишиться незалежною». Заступником голови уряду обраний Дрітан Абазович, албанець за національністю. Міністерство оборони очолила Олівера Іняц, перша жінка на цій посаді.

 

коментарі читачів: