У французькій столиці десятки активістів вийшли на акцію , щоб продемонструвати своє ставлення до приїзду президента Володимира Путіна до Франції.

Українська журналістка Алла Лазарева оприлюднила на своїй сторінці у «Фейсбук» галерею світлин із акції. Серед гасел, які тримають учасники, є, серед іншого, #FreeSushchenko та «Путіне, на тебе вже чекає – не дочекається Каддафі».

За словами учасників акції, багато з них чули про цю акцію на місцевому радіо, де повідомляли, що в Парижі «проходить антипутінська демонстрація об’єднаних громад, найактивніша серед яких українська».

Президент Росії Володимир Путін відвідає Париж 29 травня на запрошення президента Франції Емманюеля Макрона. 

У Кремлі заявили, що президент Росії летить до Парижа на переговори з президентом Франції із «добре відомою» позицією щодо України і оцінює з «песимізмом» позицію України щодо Мінських угод.

Про це це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

«Що стосується можливого обговорення українського сюжету на контактах із Макроном, що відбудуться в понеділок, позиція президента Путіна добре відома: президент досить послідовно проводить лінію про необхідність врегулювання цієї внутрішньоукраїнської проблеми. Вважаємо, що єдиним наявним зараз в арсеналі інструментом для врегулювання є Мінські домовленості, які мають бути використані», – сказав Пєсков, відповідаючи на питання, з якою позицією Путін вирушає на переговори до Парижа.

Також він сказав, що Путін виступає за продовження роботи у «нормандському форматі» й з достатнім «песимізмом оцінює нинішню динаміку, яку демонструє українська сторона в плані реалізації Мінських домовленостей».

Минулого тижня Путін і Макрон телефоном обговорювали конфлікти в Україні і Сирії.

Макрон став президентом за підсумками виборів 7 травня. У другому турі він переміг лідерку крайніх правих Марін Ле Пен, яка висловлювала захоплення Путіним і виступала проти санкцій щодо Росії через її дії в Україні.

Вибори у Франції відбувалися на тлі занепокоєння через можливе втручання Росії після того, як розвідслужби США заявили, що Путін наказав здійснити хакерські напади, щоб втрутитися в кампанію з виборів президента 2016 року.

Росія продовжує заперечувати своє пряме воєнне втручання на сході України і постачання тамтешніх спільних російсько-сепаратистських сил озброєннями, включно з важкою бойовою технікою, боєприпасами, особовим складом, командування цими силами, їхнє фінансування тощо, що є загальновідомими фактами в Україні й на Заході. Відтак Росія в офіційних заявах називає свою агресію на частині українського Донбасу «внутрішньоукраїнським конфліктом» і твердить, що її не стосуються підписані нею вимоги мінських угод, такі, як виведення з території України «іноземних військ» і бойової техніки тощо.

коментарі читачів: