Російського публіциста і правозахисника Олександра Подрабінека допустили як громадського захисника на процес у справі заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова, якого влада анексованого Росією Криму звинувачує в сепаратизмі. Про це Радіо Свобода повідомила дочка Умерова Айше, яка перебуває на засіданні в Сімферопольському районному суді.

«Сторона захисту подала клопотання про введення в судовий процес як громадського захисника відомого дисидента і правозахисника з Москви Олександра Подрабінека. Суд, незважаючи на протест прокурора, допустив Подрабінека до участі в процесі», – повідомила вона.

7 червня Сімферопольський районний суд в анексованому Росією Криму почав розглядати по суті справу Ільмі Умерова.

Один із адвокатів Умерова Марк Фейгін у коментарі проекту Радіо Свобода Крим.Реалії заявив, що суд у справі Умерова «не закінчиться декількома засіданнями». Адвокат також додав, що «результат справи щодо Умерова вирішений».

«У силу стану здоров’я Умерова скоріше йтиметься про умовне покарання. Але сам Умеров хоче публічного політичного процесу. Він хоче, щоб кримські татари, які зараз перебувають репресіями, змогли використати цей процес на свою користь», – заявив Фейгін.

7 червня прокурор повинен представити обвинувальний висновок у справі.

Влада анексованого Росією Криму звинувачую Умерова у закликах до порушення територіальної цілісності Росії. Звинувачення Ільмі Умерову оголосили навесні 2016 року.

Затримання, обшук і порушення кримінальної справи проти Умерова, а також утримання його в психіатричній лікарні для проведення примусової судово-психіатричної експертизи засудили в Україні і світі.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров назвав переслідування Ільмі Умерова частиною кампанії гонінь і утисків кримськотатарського народу в анексованому Росією Криму.

коментарі читачів: