Перший заступник керівника апарату Верховної Ради України Петро Боднар підписав розпорядження про анулювання бланків для збору підписів депутатів на підтримку ініціативи про імпічмент президента, повідомляє прес-служба парламенту.

«Підставою для ініціювання питання про усунення президента України з посади в порядку імпічменту та утворення спеціальної тимчасової слідчої комісії є письмове подання про це, підписане більшістю народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України», – йдеться в повідомленні.

Лідер ВО «Батьківщина», кандидат у президенти Юлія Тимошенко сьогодні заявила про початок процедури імпічменту після розслідування журналістів проекту «Bihus.info» «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» про «розкрадання» в оборонній сфері.

Керівник департаменту інформаційної політики Адміністрації президента Володимир Горковенко назвав ініціативу Тимошенко «прекрасною історією» і вказав, що почати процедуру імпічменту без закону про імпічмент неможливо.

Окремого закону про імпічмент президента справді немає, але згідно із 111 статтею Конституції, президент може бути знятий із посади в порядку імпічменту в разі вчинення ним державної зради чи іншого злочину.

Питання про усунення президента України з поста ініціюється більшістю від конституційного складу Верховної Ради України.

Для проведення розслідування парламент створює спеціальну тимчасову слідчу комісію, до складу якої включають спеціального прокурора та слідчих.

У часи незалежності України процедуру імпічменту жодного разу не застосовували.

 

 

коментарі читачів: