Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович попередив, що ті, хто відвідає так званий «парад перемоги» 9 травня в Москві, мають зважати на те, що вони стають інструментом російської агресивної політики.

«Дуже важливо підкреслити, що Росія, яка є країною-агресором, яка порушила міжнародне право, має не тільки низку злочинів за своєю спиною – вона ще й має дуже ганебну практику інструменталізації історії, тобто використання історичних подій, історичних фактів задля досягнення політичної мети. І, власне, військовий парад у Росії на Червоній площі цього року теж буде інструментом для досягнення політичних цілей, але, на жаль, не для вшанування пам’яті про жертв Другої світової війни і не для чесного висвітлення даних (про цю війну – ред.)», – наголосив Дробович, виступаючи на презентації публічного звіту про діяльність інституту за минулий рік.

Ці заходи навіть експертне середовище вже інакше як «побєдобєсіє» не називає

«Відповідно, всі, хто захоче взяти участь у цих заходах, які навіть експертне середовище вже інакше як «побєдобєсіє» не називає, повинні просто рахуватися з тим, що вони стають інструментом російської агресивної політики. І це стосується не тільки України – це стосується будь-яких лідерів держав – Європи, Сполучених Штатів, Азії, немає значення, – будь-хто, хто погоджується брати участь у цьому параді, повинен бути свідомим того, що з максимально високою ймовірністю це буде використано Росією для своїх імперіалістських загарбницьких цілей або виправдання злочинів Другої світової війни», – заявив він.

«Ось така позиція, мені здається, – не тільки позиція інституту, але такий загальний консенсус адекватних науковців і в Україні, і в світі. …УІНП застерігає, що це буде використано Росією з політичною метою», – повторив він.

Раніше, 17 лютого, народний депутат від проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя» Вадим Рабінович виступив із пропозицією сформувати парламентську делегацію Верховної Ради України для участі в так званому «параді перемоги» 9 травня 2020 року на центральній Красній площі (яку іноді ще називають «Червоною площею») в Москві, столиці Росії, яка в Україні нині законодавчо визнана як країна-агресор. За словами Рабіновича, він «упевнений, що Верховній Раді необхідно сформувати парламентську делегацію для участі в «параді перемоги» в Москві». «У день 75-річчя перемоги ми маємо стояти поруч» із росіянами, заявив він.

Ця заява викликала критику представників опозиційних партій, зокрема, «Європейської солідарності» і «Голосу». «Євросолідарність» також виступила з заявою з цього приводу, закликаючи нинішнього президента України Володимира Зеленського повідомити про свої плани щодо можливості відвідати московський захід. У «ЄС», серед іншого, наголосили, що йдеться про «святковий марш армії, яка здійснює збройну агресію проти України».

Іще 30 серпня 2019 року Юрій Ушаков, помічник президента Росії Володимира Путіна, заявив, що Володимирові Зеленському теж направлять запрошення на святкування в Москві. П’ятого президента Петра Порошенка, нині народного депутата і лідера «Європейської солідарності», на такі заходи раніше не запрошували.

Але Москва змінила ставлення після того, як 27 січня 2020 року Зеленський, відвідуючи Польщу для вшанування річниці визволення нацистського табору смерті «Аушвіц», заявив, що до початку Другої світової війни призвела «змова тоталітарних режимів» – маючи на увазі радянсько-нацистський договір 1939 року, відомий як «пакт Молотова-Ріббентропа», за яким того ж року Німеччина й СРСР захопили частини Польщі, тим почавши війну.

У Кремлі, де відкидають будь-яку відповідальність сталінського СРСР, ці слова Зеленського вже 28 січня назвали «вкрай образливими» для росіян. А 29 січня речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що «не готовий» відповісти на запитання, чи запросять тепер Зеленського на парад до Москви після висловлювань президента України, які, за словами речника, «крім жалю і нерозуміння, нічого не викликають».

Росія, в державній міфології якої провідну роль відіграє «перемога в Великій Вітчизняній війні», щороку гучно святкує дату так званого «дня перемоги» 9 травня, хоча нацистська Німеччина капітулювала 8 травня 1945 року. Нинішнього, 2020 року сповнюється 75 років від тієї капітуляції. В Москві ще з минулого літа говорять про плани відсвяткувати цю дату великим військовим парадом, на який мають запросити багатьох світових лідерів.

 

 

 

Також на цю тему:

коментарі читачів: