Служба безпеки України рекомендувала Раді національної безпеки та оборони запровадити санкції проти колишнього президента України Віктора Януковича, колишнього прем’єра Миколи Азарова та інших колишніх високопосадовців, повідомили Радіо Свобода в СБУ.

Під час засідання РНБО Служба безпеки рекомендувала запровадити економічні санкції до низки колишніх високопосадовців та осіб, які сприяють зміцненню окупаційного режиму в Криму та на Донбасі.

«У 2014-му велика відповідальність покладалася на керівників держави, але вони дозволили статися найгіршому – вторгненню РФ на нашу територію. Тож мають за це відповісти. І не має значення, що вони робили у той момент: тікали до Ростова чи кликали РФ для «порятунку» російськомовного населення», – повідомив голова СБУ Іван Баканов.

У Службі безпеки заявили, що, крім Януковича та Азарова, під санкції можуть потрапити міністр оборони Павло Лебедєв, міністр освіти Дмитро Табачник, генеральний прокурор Віктор Пшонка та низки інших чиновників, у тому числі міністрів і правоохоронців Криму.

Голова СБУ підкреслив, що у 2014 році ці посадовці сприяли спецслужбам РФ в окупації українських територій, координували злочинну діяльність силових структур, перешкоджали правам і свободам громадян, зокрема на «референдумі» в Криму. За даними Служби безпеки, деякі з посадовців були причетні до фінансування тероризму, проросійських акцій протесту та антиукраїнської пропаганди.

«Окремі епізоди їхньої діяльності за період 2014 року досі розглядаються у судах. Деякі з цих чиновників причетні до підписання «Харківських угод». А частина – і досі працює на зміцнення окупаційного режиму в Криму і на Донбасі», – резюмував Іван Баканов.

Окрім того, Служба безпеки запропонувала застосувати санкції до юридичних осіб, які є власниками ПАТ «Донецькоблгаз».

«Адже вони своїми діями, які призвели до відключення 58 котелень на території операції Об’єднаних сил, поставили під загрозу життя і здоров’я громадян», – зазначили в СБУ.

6 березня підприємство «Донецьктеплокомуненерго», яке постачає тепло в Донецькій області, залишилося без газу через борги перед НАК «Нафтогаз України». Згодом опалення увімкнули.

В «Донецькоблгазі» заявили, що вимушені припинити газопостачання, щоб не допустити заподіяння збитків державі від несанкціонованого споживання природного газу – на суму в 150 мільйонів гривень на місяць.

Новина доповнюється…

коментарі читачів: