Президенту США Дональдові Трампу слід запровадити нові економічні санкції проти Росії, якщо підтвердяться повідомлення про те, що Москва платила винагороди талібам за вбивства американських солдатів в Афганістані. Таку думку висловили представники Демократичної партії, яких 30 червня поінформували з приводу цієї справи.

Серед тих, хто підтримує необхідність жорстких заходів, – голова комітету Палати представників з розвідки Адам Шифф. 

«Ми повинні оцінити, які санкції варто застосувати, щоб далі стримувати негативні дії Росії», – підкреслив Шифф.

 

Інший конгресмен-демократ Мікі Шеррілл назвала звинувачення на адресу Москви «вкрай тривожними». «Якщо вони виявляться правдою, Росію чекають наслідки», – сказала Шеррілл.

Прихильники нових санкцій є і серед республіканців. Напередодні низка членів Конгресу заявили, що наслідки для Росії повинні бути, якщо повідомлення в ЗМІ підтвердяться. Але рішення слід ухвалювати тільки після ретельного аналізу ситуації, відзначають вони.

Тиск на Трампа посилився після публікацій, перша з яких з’явилася в The New York Times. Газета посилалася на кілька неназваних джерел, знайомих із ситуацією.

У повідомленні йшлося про те, що виплати бойовикам за вбивства солдатів міжнародної коаліції здійснювалися в період, коли США і представники талібів вели переговори по врегулювання конфлікту в Афганістані.

 

Трамп спочатку стверджував, що спецслужби його не інформували з цьому приводу. Представник Трампа відзначала, що серед співробітників розвідки не було впевненості в тому, що всі ці відомості про винагороди правдиві. 

30 червня прессекретар Білого дому Кейлі Макінені заявила, що Трамп не був проінформований «особисто» про ситуацію. Чи отримував президент будь-яку письмову доповідь про ситуацію, речниця не уточнила. У статті The New York Times з цього приводу вказувалося, що Трампу в другій половині лютого чиновники надали свої висновки в письмовому вигляді.

Зараз демократи, а також деякі республіканці ставлять питання, чи читав президент цей звіт. І якщо він з ним ознайомився, то чому не було жорсткої реакції з його боку.

За відомостями журналістів, американцям вдалося перехопити інформацію, яка свідчить про великі перекази коштів талібам із рахунків, контрольованих російською військовою розвідкою (ГРУ). Були й інші свідчення, зазначає The New York Times.

Росія і представники талібів заперечують існування будь-яких схем винагород за вбивства американських військовослужбовців.

коментарі читачів: