У Білорусі 16-річного Микиту Золотарьова засудили до 5 років ув’язнення в колонії за «масові заворушення».

Окрім того до 8 років ув’язнення засуджено 25-річного Дмитра Корнєєва, а 28-річного Леоніда Ковальова засудили до 6 років ув’язнення.

Усіх їх виправдали за статтею 364 Кримінального кодексу Білорусі (насильство проти міліції).

Як повідомляє білоруська служба Радіо Свобода, після оголошення вироку Золотарьов впав у істерику. Він кинувся до грат і крикнув: «Відпусти мене звідси!».

Усі троє, за словами прокурора, відреагували на заклики, опубліковані у телеграм-каналі, і тому брали участь у «масових заворушеннях», які супроводжувалися «погромами, підпалами, збройним опором владі». Обвинувачення стверджує, що підсудні «діяли спільно та узгоджено, і погрожували насильством щодо працівників міліції як помсту за службову діяльність».

16-річний Микита Золотарьов страждає на епілепсію. Його батько розповів журналістам, що підлітка побили міліція та в СІЗО. Адвокат подав скаргу, проте влада не виявила складу злочину. Золотарьов заявив суду, що його побили не лише в серпні, але і 29 грудня в гомельському СІЗО. Також підліток сказав, що йому не давали таблеток у СІЗО. «Конвоїр сказав: «Ти політичний, ти здохнеш», розповів Золотарьов.

У своїх виступах адвокати заявляли, що дії їхніх клієнтів не становлять злочину за статтею 293 Кримінального кодексу, де масові заворушення пов’язані з «погромами, підпалами, навмисним знищенням майна, збройним опором».

 

коментарі читачів: