США оголосили про надання нової гуманітарної допомоги Афганістану на суму понад 266 мільйонів доларів після того, як американські війська залишать охоплену війною країну.

Про рішення стало відомо 4 червня на тлі насильства і пробуксовування мирних переговорів між угрупованням «Талібан» і підтримуваним Заходом урядом в Кабулі, а також невизначеності щодо майбутнього країни після виходу з Афганістану до вересня міжнародних сил під керівництвом США.

Незважаючи на виведення військ, адміністрація президента США Джо Байдена пообіцяла і надалі надавати військову та гуманітарну допомогу Афганістану.

У заяві Держдепартаменту Йдеться про готовність Вашингтона і після виведення військ з Афганістану застосовувати увесь спектр «дипломатичних, економічних та допоміжних інструментів для підтримки мирного і стабільного майбутнього, якого афганський народ хоче і заслуговує».

Нові дотації для Кабула збільшують обсяг гуманітарної допомоги США Афганістану із 2002 року до майже 3,9 мільярда доларів.

За даними Держдепартаменту, ці гроші допоможуть підтримати 18 мільйонів потребуючих, в тому числі понад 4,8 мільйона афганців, переміщених всередині країни в результаті конфлікту. Кошти також спрямують на охорону здоров’я, в тому числі на допомогу афганцям у боротьбі проти COVID-19. Гроші також виділять на захист жінок та дівчат, що потерпають від гендерного насильства.

коментарі читачів: